maandag 11 januari 2010

5 Dagen kinderopvang.

Goede kinderopvang is niet schadelijk
Geplaatst op: 23-02-2009
Beoordeling:
Stuur door Print Lettergrootte

Als de kwaliteit van de kinderopvang goed is, kan een kind best 5 dagen in de week naar de crèche.
Veel ouders voelen zich schuldig als ze hun kinderen vaak naar een kinderdagverblijf moeten brengen. Ouders hebben dan al snel het gevoel dat ze hun kinderen te kort doen. De vraag is of dat terecht is. De gedachte is hier al snel: waarom kies je voor kinderen als je er niet zelf voor kunt of wilt zorgen? We legden het voor aan Louis Tavecchio, bijzonder hoogleraar kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam. Is 5 dagen per week opvang dan niet te veel?Tavecchio: 'Nee. In veel andere westerse landen is het heel normaal om kinderen 5 dagen in de week naar de crèche te brengen. In Scandinavië staat zelfs in de grondwet omschreven dat kinderen recht hebben op kinderopvang. Daar vinden ze het bij wijze van spreken onacceptabel als je kinderen zo’n professionele opvoeding ontneemt. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van veel opvang op kinderen. Daar is niet overtuigend uit naar voren gekomen dat 5 dagen per week kinderopvang kinderen schaadt.'Betekent dit dat kinderopvang nooit slecht is?'De hoeveelheid opvang speelt maar een beperkte rol. Het is vooral de kwaliteit van de opvang waar kinderen baat bij hebben, of juist onder lijden. Dat moet je dan afzetten tegen de kwaliteit van de thuissituatie. Als kinderen met een slechte thuissituatie op een kinderopvang komen van slechte kwaliteit, dan kan het zijn dat ze zich daardoor minder goed ontwikkelen dan andere kinderen. Maar kinderen met een slechte of matige thuissituatie en een goed kinderdagverblijf, kunnen zich daar al snel aan optrekken. Andersom: kinderen met een goede thuissituatie hebben niet snel te lijden onder een slecht kinderdagverblijf. Je moet het wel heel bont maken om die kinderen schade toe te brengen.'Hoe is de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland?'Redelijk. Het kan zeker beter. In Scandinavië heb je bijvoorbeeld minimaal een HBO-opleiding nodig om op een kinderdagverblijf te werken. Je kunt zelfs voor het vak van pedagogisch medewerker doorleren tot aan de universiteit. In Nederland hebben de leidsters een MBO-opleiding. Over het algemeen zijn ze best warm en lief. Maar ze zijn minder goed in het stimuleren van de cognitieve vaardigheden en de begeleiding van de interactie tussen kinderen.'Hoeveel dagen kinderopvang in de week vindt u ideaal?'Ik zou zeggen 3 tot 3,5 dag en dan 1 mama- én 1 papadag. Dat betekent niet dat ik het verkeerd vind als mensen voor 5 dagen kiezen. Maar als je allebei een dag voor je kind vrijmaakt, dan is het gemakkelijker om een betekenisvolle band met hem of haar op te bouwen. Bovendien houd je dan nog tijd over voor jezelf en elkaar. En dat is belangrijk voor een ontspannen sfeer in het gezin. Want als je gespannen bent, dan straal je dat onbewust uit. Dat pikken kinderen heel snel op en daar lijden ze wel onder. Het is belangrijk om dat te voorkomen.'Auteur: Maaike Tindemans, in samenwerking met Louis Tavecchio, bijzonder hoogleraar pedagogische aspecten en kwaliteit van kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam.

bron: www.dokterdokter.nl

Ik vind 5 dagen kinderopvang wel te veel.
Het ligt er natuurlijk wel aan of het kind hele of halve dagen is.
5 Halve dagen vind ik dan nog wel ok, omdat het kind niet alle volle doordeweekse dagen op het kinderdagverblijf doorbrengt.
maar een kind dat 5 hele dagen op het kinderdagverblijf is vind ik te veel, het kind is nog meer bij de leidster dan met de ouders, dat vind ik erg!

1 opmerking:

Monique zei

Ik vind ook dat 5 dagen teveel is voor nog zo'n jong kind. Er zijn ook ouders die zeggen dat ze 2 dagen al zielig vinden voor het kind. Hiermee ben ik het niet eens! Maar ik vind wel dat je als moeder ook 1, 2 of 3 dagen vrij moet houden voor je kind om ook leuke dingen mee te doen, niet alleen in het weekend want als werkende moeder heb je ook al taken in het weekend.