maandag 11 januari 2010

Zindelijkheid.

Opvoeding en gedrag - Zindelijkheid
16 maart 2007

Is zindelijkheid iets wat je kunt trainen? Nee. Het enige wat je kunt doen, is je kind begeleiden bij het zindelijk worden. Maar hoe moet dat dan? Wanneer kun je ermee beginnen? Wat doe je aan potjesangst en hoe reageer je op een terugval?

Alles over zindelijk worden
door Marloes van Beers

Zindelijkheid is: gecontroleerd plassen en poepen op een plaats die daar speciaal voor bedoeld is. 'Gecontroleerd' wil zeggen dat het kind er echt controle over heeft. Hij moet dus z'n plas en z'n poep kunnen ophouden, en zelfstandig kunnen reageren op aandrang, door zelf naar een speciale plek te gaan om te plassen of te poepen.
In principe kan een kind al vóór zijn 2e jaar zijn behoefte doen op een vaste plek, maar dan moeten zijn ouders hem daar wel neerzetten. Dat wordt dus geen zindelijkheid genoemd, omdat het kind dan niet zelfstandig reageert op de aandrang. Deskundigen noemen dit 'opvanggedrag'.
Wanneer wordt een kind zindelijk?In Westerse landen worden de meeste kinderen tussen de 24 en 36 maanden overdag zindelijk. Vervolgens duurt het nog 6 tot 12 maanden extra voordat een kind ook 's nachts zindelijk is. Meisjes worden over het algemeen iets eerder zindelijk dan jongens.
Dat de meeste kinderen met 3 jaar zindelijk zijn, betekent dat er ook kinderen zijn die pas later zindelijk worden. Dat zijn er zelfs behoorlijk veel. Maar liefst 25 à 30% is pas na het 4e jaar helemaal zindelijk.
Je mag van een kind verwachten dat het (overdag) zindelijk is met 5 jaar, omdat pas dan alle organen die een rol spelen bij de zindelijkheid volledig zijn uitgerijpt. En bedplassen is pas een erkend probleem als het kind ouder is dan 6 jaar. Overigens plast één op de zes 5-jarigen 's nachts nog wel eens in bed. Bij 6-jarigen is dit één op de tien.

bron: www.ouders.nl


ik vind dat als het kind aangeeft dat hij op de wc wil, dat je er dan mee moet beginnen.
er moet wel duidelijk worden gemaakt dat het kind geen luier meer omheeft en naar de wc moet gaan.

ik heb wel eens gezien dat de ouders zeiden dat het kind zindelijk was, zonder dat het kind het was.
soms had het kind dan een luier om en soms niet, dan is het voor het kind niet meer duidelijk of hij nou op het potje of de wc zijn/haar behoefte moet doen.

ik vind daarom dat je duidelijk moet zijn tegenover het kind waar het over gaat door spelende wijs, door bv een boekje over naar de wc gaan voor te lezen, waardoor het kind beter begrijpt wat de bedoeling ervan is.

Geen opmerkingen: