maandag 11 januari 2010

kinderdepressie

Kenmerken van een kinderdepressie
Minstens vijf van de volgende kenmerken moeten aanwezig te zijn om een kind depressief te noemen, waarbij in ieder geval sprake is van kenmerk 1 of kenmerk 2:
1. een sombere, neerslachtige stemming: het kind is verdrietig, treurig zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Het kind is moeilijk op te vrolijken; of een prikkelbare stemming: het kind is snel geïrriteerd, knorrig, plotseling boos, agressief, zoekt ruzie; of afwisselend sombere en prikkelbare stemming,2. duidelijke vermindering van interesse of plezier in alle of bijna alle activiteiten en in het omgaan met anderen,3. abnormaal weinig of juist veel eetlust, abnormaal verlies of toename van gewicht (bij kinderen komt dit wat minder voor dan bij volwassenen)
4. slaapproblemen (moeilijk in slaap vallen, wakker worden midden in de nacht, veel vroeger dan normaal wakker worden) of te veel slapen (moeilijk wakker kunnen worden, veel langer slapen dan normaal, meer overdag slapen),
5. rusteloosheid of juist extreme sloomheid en ongemotiveerdheid,
6. vermoeidheid of verlies van energie,
7. gevoelens van waardeloosheid of buitensporige, onterechte schuldgevoelens,
8. verminderd vermogen tot nadenken of concentreren,
9. terugkerende gedachten aan de dood, terugkerende gedachten aan zelfdoding, het maken van plannen voor zelfdoding of een poging tot zelfdoding. Deze kenmerken mogen niet tot de symptomen van een ziekte behoren (bijvoorbeeld een schildklierafwijking) of het gevolg zijn van het gebruik van alcohol, drugs of medicijnen. Andersom kan een depressie wel de oorzaak van alcohol- of drugsmisbruik zijn: door veel te drinken of drugs te gebruiken kan een tiener proberen zijn somberheid te ontvluchten.

hoe zou jij met kinderdepressie omgaan?





bron: http://wijhebbenietsmetadhd.web-log.nl

Geen opmerkingen: